Prosztata problémák

Prosztata

  • A prosztata betegségei Általános ismeretek A prosztata, vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy.
  • Rákász Istvánaz Urológiai Központ szakorvosa szerint komoly esetekben nem elégséges a tünetek házilagos enyhítése.

Prosztatarák: prosztata mellett gyógytorna is segíthet A dülmirigy vagy prosztata az úgynevezett prosztata hím nemi szerv. A normálisan szelídgesztenye alakú prosztata nagyságú prosztata súlya gramm. A prosztata prosztata húgyhólyag alatt és a végbél előtt, a hímvessző gyökénél helyezkedik el.

Tanácsok a prosztata egészsége érdekében

A szerv a medencealapra támaszkodik és körülfogja a húgyhólyagból a vizeletet elvezető húgycső kezdeti szakaszát. Idős korban a prosztata igen gyakran erősen megnagyobbodik, és úgynevezett prosztatatúltengés alakul ki. Ilyenkor a dülmirigy súlya a normálisnak akár tízszeresére is megnövekedhet. A megnagyobbodott prosztata - a húgycső rajta prosztata szakaszát összenyomva - súlyos vizeletelfolyási és vizeletürítési problémákat okozhat.

prosztata

Cikkünkben a prosztata anatómiai felépítéséről és működéséről olvashat bővebben. A prosztata simaizomból és mirigyekből prosztata fel, melyet kívül kötőszövetes tok vesz körül; állománya két oldalsó és egy középső lebenyre osztható. A mirigyek nyúlós, tejszerű váladékot termelnek, amely enzimeket, citromsavat és cinket prosztata.

prosztata

Prosztata mirigyfészkek mindegyike külön kivezetőcsőbe folytatódik, amelyek a húgycsőbe nyílnak, mégpedig annak a prosztatán áthaladó szakaszán. Itt nyílnak a húgycsőbe az ondóvezetékek is, amelyek a herében termelődő férfi ivarsejteket spermiumokatvalamint az ondóhólyagok váladékát vezetik a prosztata. A prosztata mirigyei által termelt váladék - keveredve az ondóvezetékeken át érkező, hímivarsejteket tartalmazó váladékkal - fontos részét képezi a magömlés, az ejakuláció alkalmával a hímvesszőn át távozó ondónak.

Gyakran a beteg életében nem is ismerik fel, hiszen tüneteket nem okoz, így csak a halál utáni vizsgálatok alapján derülhet rá fény. Az úgynevezett kezdeti incidentális prosztatarákot egyéb ok, legtöbbször jóindulatú prosztatamegnagyobbodás BPH - benignus prostata hiperplasia miatt prosztata szövettani vizsgálat során ismerik fel.

A prosztataváladék keveredik a többi mirigy váladékával, és együtt biztosítják a prosztata életéhez és mozgásához megfelelő kémiai környezetet. Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel prosztata más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

prosztata

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei? Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?

prosztata