Jelenleg ezen az oldalon tartózkodik: Gyakori kérdések a klímákkal kapcsolatban

 

A hűtés folyamata

A hűtésciklus egy egyszerű stilizált diagramja:

hűtőgép szerviz

 1. kondenzátor egység
 2. expanziós szelep
 3. elpárologtató
 4. légsűrítő

A hűtésciklusban a hőszivattyú átszivattyúzza a meleget egy alacsonyabb hőmérséklethőforrásból egy magasabb hőmérséklethűtőbordába. A szivattyú nélkül a meleg természetesen a hideg irányába folyna. Ez a leggyakoribb légkondicionálás.

Párolgásnál elnyeli a meleget, sűrítésnél pedig meleget bocsát ki! A légkondicionálás lényege tehát a nyomásváltozás két egység között, sűrítés és szivattyúzás egyazon hűtőkörben.

Páratartalom

A légkondicionáló berendezés általában csökkenti a levegő páratartalmát. Az elpárologtatón lecsapódik a levegőből a pára, (sok, mint egy jéghideg italon az üvegen). Vagy amikor az ember izzad, hisz a párolgás hőt von el így természetes lehüléshez vezet. De az izzadás csak egy pontig javítja a kényelmet. A kellemes levegőnek 60 %-os a relatív páratartalma.
Vannak olyan klímaberendezések, amelyek hűtés nélkül is képesek párát elvonni.

Mennyi az ideális páratartalom?

Az embereknek a 40 – 60 %-os relatív páratartalom tartomány az ideális. A túl alacsony és a túl magas páratartalom nem egészséges, ezért fontos, hogy a készülék ne csak párásítson, hanem a pára szintet is szabályozni tudja!
A légutak a száraz levegőben kiszáradnak, köhögni kezdünk, komfortérzetünk csökken. A tartósan száraz levegő nem csak egészségünknek, hanem fabútorainknak, ruházatunknak, növényeinknek sem tesz jót.
A 60 % fölötti túlpárásítás falgombásodást okozhat, és a házipor-atka szaporodását is segíti!

Kell, vagy nem kell nekem klíma? Lehet –e bajom tőle?

Igen, ha rosszul, használjuk a berendezéseket. Ha például a helytelen beállítás miatt a hideg levegőáram útjában ülünk, kialakulhat megfázás, szemgyulladás, nyálkahártya-irritáció, köhögési inger, fejfájás, megtapasztalhatunk allergiás-, illetve influenzaszerű tüneteket is. A túl nagy hőmérséklet-különbség is megviselheti a szervezetet, ezért célszerű nagyjából öt Celsius fok különbséget tartani a kinti és a benti hőmérséklet között. Szellőztetés hiányában a berendezés a már többször felhasznált levegőt keringeti. Különböző gomba- és baktériumtenyészetek juthatnak a levegőbe a nem megfelelően karbantartott készülékből: (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett a legveszélyesebb baktériumtörzs a legionella.

A klímaberendezések szűrői

Az alapszűrő szinte minden klímaberendezés tartozéka, elsősorban a készülék hőcserélőjét védi meg az elszennyeződéstől. Az aktív szenes szűrők a szagok, a füst megkötésére alkalmasak. A bio szűrők baktériumsemlegesítő hatásával tisztítják a levegőt. A plazma szűrők nagyfeszültségű elektromos töltést juttatnak a levegővel áthaladó szilárd részecskékre, majd egy ellentétes töltésű rácsozaton átvezetve odavonzzák a feltöltött szennyeződéseket. Katalizátoros szűrők katalizátorhatás segítségével kötik meg a szag, baktérium és vírus jellegű szennyeződéseket. A pollenszűrők olyan sűrű szövésű szűrőanyagból készülnek, amelyek a pollenméretű szennyeződéseket nem engedik át. A hűtő-fűtő, szellőztető, légkondicionáló rendszerek folyamatos karbantartásával, a szűrők tisztításával, fertőtlenítésével kiküszöbölhetőek a veszélyek.

 

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Pinned: 3 Apr 2016
 • Bármilyen problémát észlel, hívjon minket bizalommal! Pinned: 7 Mar 2016
 • Pinned: 4 Feb 2016
 • Pinned: 12 Jan 2016
 • Szerviz szolgáltatásunk igényléséhez hívjon minket! Pinned: 21 Dec 2015
 • Pinned: 10 Nov 2015
 • Pinned: 12 Oct 2015
 • Pinned: 26 Sep 2015
 • Pinned: 20 Sep 2015
 • Pinned: 16 Sep 2015